דילוג לתוכן הראשי

עשרה צעדים וכיווני מחשבה מעשיים מעולם הפילוסופיה היישומית של היוגה - להקלה בימים של אי ודאות

יוגה בימים של אי ודאות  - לומדים, חושבים ומיישמים

הפילוסופיה היישומית של היוגה תורמת לעולם בהצעתה גישות מחשבתיות המשולבות בכלים ישימים לשיפור איכות החיים ומצב הבריאות. על רקע תקופה זו של אי ודאות מוצעים כאן עשרה כיווני מחשבה וצעדים כאלו: 

1. פראנה יאמה (Pranayama). ביו-אנרגיה, התארגנות נכונה של אנרגיית החיים. הבחנה בין מה מה שיוצר-מגביל כוח לבין מה שמגביל כוח.

2.אי תגובה, שקט, שתיקה  (Mauna). שילוב בין קבלה של מה שאינו ניתן לשינוי מידי לבין שמירת הכוח  ותכנון-מחשבה-חלום על הפעולה הנכונה שיש לעשותה.

3. יציבות-יציבה-השתקעות (Asana). ייצוג של יציבות וחוסן. 5 דקות ביום של ישיבה בתנוחה קלה, עדיף באותו המקום ובאותו הזמן ואם אפשר עם הפניית תשומת הלב לנשימה.

4. אמונה-התמסרות (Iswarapranidhana). אמונה והתמסרות כמצב נפשי נדרש לקוממיות הנפש. למרות הגישה הצינית-שחורה והביקורתית המוצדקת המשולבת עם תחושות קשות אחרות הגורמות לנו לאי אמון חשוב למצוא מישהו שאפשר לסמוך עליו/עליה. להאמין במישהו..משהו.. מישהו ללכת אתו. זה יכול להיות אלוהים. זה יכול להיות מי שמדווח על החדשות, מישהו בממשלה או במערך ההסברה, זה יכול להיות מדריך או מורה, זה יכול להיות אדם במשפחה, חבר, עמית לעבודה. זו יכולה להיות דרך, שיטה. 

5. דהרמה (Dharma). מקום בעולם, תפקיד, חיבור ומחשבה על הדבר שאני הכי צריך לעשות עכשיו. קרקוע. מהי המחוייבות הבסיסית שלי בימים אלו? מהי היררכיית המחויבויות? קשור גם לצעד השלישי, אסנה. 

6. אי הצמדות, מידה של ריחוק ריגשי (Vairagya). הפחתת ההזדהות העמוקה כל הזמן. ניסיון לפתח מידה של אובייקטיביות והתבוננות רחבה יותר על המציאות כפי שהיא. הכרחי להפחית מדי פעם את העצימות הרגשית למרות המאורעות העזים, הפחדים והחששות. קשה מאד להשיג זאת ומחייב רצון, מאמץ ואימון -  Abhyasa. מבחינות רבות אנו קוצרים ברגעים של התמודדות את תוצאות המאמץ שלנו לאורך שנות האימון ביוגה.

7. צמצום החשיפה לידע שגוי (Avidya). הרשתות החברתיות, התקשורת ומעגלי היכרויות מביאים אל התודעה שלנו מידע רב, חלקו שגוי מאד. חשוב שננסה להבחין, להבדיל ומחפש אחר הידע הנכון יותר, המבוסס כמה שיותר על עובדות מוצקות, Vidya.

8. פיתוח יכולת הבחנה (Viveka). בין העיקר לבין התפל, בין החשוב לחשוב פחות ולבלתי חשוב. יכולת מבדלת.

9. אופי הקשרים-היחסים שלנו עם אחרים בעולם (Parikarmas). הקשרים שלנו עם אחרים הכרחיים תמיד ובוודאי בתקופה מאתגרת. גישה כללית של ידידותיות וחביבות, חמלה כלפי מי שקשה לו, הערכה ולמידה מאלו שמסתדרים טוב יותר עם המצב, שוויון נפש וגישה עניינית  כלפי מי שאינו נחמד אלינו.

10. שביעות רצון מהקיים (Santosha). למרות הכול מה טוב ועובד בחיים שלי עכשיו? מה נעים לי? כתיבת 10 נקודות חיוביות בסופו של כל יום נראה כתרגיל מתיש אבל מסייעת רבות לפיתוח תחושה כללית של חיוביות, ערך ומשמעות.

לסיכום: המרשם של היוגה כולל ארבעה רכיבים:

Ahar - תזונה ממשית ורוחנית, מה שנכנס אל פינו ואל תודעתנו.

Vihar - שעות פנאי, משחק, תחביב, הנאה, מנוחה, חופש, דברים שאוהבים.

Achar - אורח חיים. שעות שינה. פעילות גופנית. נטילת תרופות אם צריך. דברים שהכרחיים לקיום ולתפקוד וששומרים עלינו מפני שקיעה, ניוון ודכאון.

Vichar - גישה, דרך, ופילוסופיה אישית.

הצטרפו אלינו והציצו אל מפגש שקיימנו בנושא עשרת הצעדים המקלים:



תגובות

פוסטים פופולריים

שילוב יוגה בכיתה מקדמת

שילוב יוגה בכיתה מקדמת מאת בלינדה בן אטר-קוטלר דו"ח תצפית -  שילוב טכניקה יוגית בכיתה רקע : אני עובדת בכיתה מקדמת לתלמידים עם בעיות מורכבות, החל מבעיות תקשורת, ליקויי למידה ומוגבלויות פיזיות (קשיים /פיזיים מוטוריים משמעותיים) ; ובעיקר בולטות בעיות קשב ובעיות התנהגות והפרעות נפשיות. זאת על אף שאפיונים אילו אינם כלולים בהגדרת הכיתה, שכן על פי משרד החינוך הגדרת הכיתה הינה: " ליקויי למידה" – וכל שאר הבעיות על פי המשרד "משניות"  (לא מעניינות/לא רלוונטיות).... הכיתה מונה 13 תלמדים. 4 בנות ו 9 בנים. מכיתות א' ב'. כיתה מקדמת יחידה בבית הספר כשיש עוד 15 כיתות "רגילות". הרקע לכיתה משמעותי בהקשר לשיקול הכנסת תרגול יוגה לכיתתי, בהתחשב בבעיות המגוונות של התלמידים. למרות הדילמה עלי להדגיש שסומכת על עצמי (כאדם שנחשבת "פריקית שליטה") ולא חוששת כלל שהתלמידים יצאו מאיפוס או לחלופין שתרגול יוגה יכול להשפיע לרעה. להיפך, פתוחה לניסיונות ושילוב טכניקות ושיטות מגוונות. הקדמה : כל בוקר בכיתתי אני דוגלת בפתיח וסטינג קבוע

חינוך לפיתוח מודעות ורגישות למצוקתם של אחרים באמצעות הטמעת הערכים ההומניסטיים של היוגה

אנו מזדעזעים למשמע עוולות המתרחשות רחוק מאתנו, אבל עוולות המתקיימות מתחת לאף כמו אינן מעוררות דבר. יש לנו יכולת מופלאה להפוך ל"לא אישי" את הקשה הקרוב ובכך כאילו להעלימו. נאמנים לתרבות הריאליטי וההקצנה הפסיכולוגית, אנחנו מזועזעים מאירוע גדול שקרה, ממשהו חזק, שיש בו שפע של דם, צבע ודמעות, אבל את העוולות היומיומיות המתרחשות אצלנו קרוב איננו מזכים אפילו במבט קצר. הצורך לכבס ולנקות את המצפון שחש במצוקה מובילנו שוב ושוב לפעולות מוחצנות ומיוחצנות של עזרה ונתינה אבל הללו אינן כרוכות בוויתור משמעותי ובשל כך גם השפעתן מינורית וחיוורת. רבים מכורים לתנועה, נעים ממנעד רגשי גבוה למנעד רגשי גבוה יותר וכל מה שקורה בעצימות נמוכה יותר כמו לא נוגע. הסירוב להבין שמשהו לקוי מאד קיים באורח חיים שהשגיות, תועלתנות, חומרנות וציניות שורה בו, לוקח אותנו למחוזות רחוקים ובלבד שנפנה מעצמנו את הצורך להסתכל קרוב ולהתמודד. למעשה, איננו סבורים שיש קשר בין הדברים, בין הערכים הבולטים המנחים אותנו לבין אלימות, סבל, חולי, עוני ובושה. נראה שזו גזרת גורל, אבל היכולת לשנות ולהשפיע היא גדולה יותר ממה

יוגה נגד חומרנות

האם נאפשר לחומרנות להשתלט עלינו לחלוטין? מאת ד"ר ג'איידבה יוגנדרה כסף מניע את העולם או כפי שמצוין בסנסקריט:  Sarve Gunah Kancam Asrayante , כל הדברים הטובים טמונים בזהב. זהו מטריאליזם צרוף ואנחנו כולנו תוצריו. אלה המכחישים כסף הם אלו שזקוקים לו יותר מכל כדי לדבר נגדו – ומספיק להתבונן על חיי הפאר וההדר של רבים מאנשי הדת והרוח. אנו קשורים אל העולם הזה של רושם, תדמית ואופורטוניזם ומתרחקים מהחוט הדק המבדיל בין דתיות, רוחניות לחומרנות. להיות מחויבים למציאות ולחיים תוך מודעות ורגישות, זה לא נושא מרתק ומעניין במיוחד. בעוד שזה קשה מאוד לוותר על עושר וממון וכל מה שהללו מביאים, אנו יכולים לכל הפחות להתנסות בהפחתת הצרכים בכמה תחומים , צעד שיסייע לנו בהמשך להקטין את ההשתלטות החומרית עלינו. למשל: לוותר מדי פעם (אך באופן קבוע) על מעט מהתענוגות החומריות להן אנו רגילים,  לא לדבר למשך שעה פעם בשבוע או לא לאכול משהו מאד טעים מדי פעם או לא לכעוס למשך יותר מחמש דקות או לא לרכוש חפצים שאין לנו צורך בהם או לנסות ולבצע פעולות שבהן התוצר האינטרסנטי שלנו הוא המופחת ביותר.

האומנות והתרפיה של יוגה על כיסא

אימון גוף נפש מונגש שמתאים לכולם נעמעם את האור. נסגור את הנייד. נשב על כיסא, הגב ישר וצמוד למשענת. הראש מורם מעט. כתפיים רפויות, צוואר רפוי, הגב רפוי. כל הגוף רפוי ושקט. חבר שלי נהג לתרגל יוגה. לאחר שחלה שוב אינו יכול לבצע עם גופו את אשר ביצע בעבר. האם הסתיים הקשר שלו עם היוגה? האם דווקא כעת כשהוא נזקק למלוא הסיוע שדרך היוגה יכולה להושיט, אין הוא יכול עוד לחוות חווית יוגה? למעשה, אם יפנה אל המקומות בהם מלמדים יוגה באזור מגוריו, לא ימצא קבוצת תרגול בה יוכל להשתלב. אנשים בעלי קושי תפקודי ומגבלה גופנית חווים בחייהם מידה רבה של כאב, מצוקה, פחד ודאגה אך אינם חושבים לפנות לעולם היוגה, הנתפס כעולמם של הצעירים החתיכים והגמישים.   זאת למרות שהיוגה כגישה, כאורח חיים, כפילוסופיה יישומית וכתרכיב ממוקד של תרגילי גוף ונשימה עשויה להוות תרפיה אינטגרטיבית משמעותית עבורם, בהיותה ממוקדת בהפחתת סבל תוך הצעתה של פרקטיקה התערבותית בהירה ונוחה לביצוע. אנשים המתמודדים מחלות מאיימות חיים ; סרטן, מחלות לב וריאה כרוניות, איידס, מחלות נירולוגיות מתקדמות (טרשת נפוצה, פרקינסון, ניוון שרירי ועוד),