דילוג לתוכן הראשי

הכאב המתהווה - צריך להימנע. שגיא וטל מדברים על יוגה - פרק 4

מהי הפעולה היוגית הנכונה בזמנים של מציאות אסונית? 

פטנג'לי מהרישי מציין ביוגה סוטרה (2.16): "הכאב העתיד לבוא, יש להימנע ממנו".

כותב על כך ד"ר ג'אדיידב יוגנדרה, שהיה המורה שלי במהלך שנות לימודיי ביוגה אינסטיטיוט מומביי בפרשנותו המלומדת ליוגה סוטרה (בהוצאת TYI, מומביי 2009): 

כאב הוא תופעה חובקת כל. והמאמץ (היוגי) הוא להימנע מכאב. זו המטרה המרכזית, לפי פילוסופיית הסאנקייה. להתגבר על כאב צפוי באופן מלא זו ההבנה המרכזית בכתבי הסאנקייה. כל ייצור אנושי, לצד המרדף אחרי אוכל ומנוחה מחפש  ביטחון, מחסה והימנעות מכאב וסבל. הכאב מתחולל ע"י מספר מחוללים. הוא מתרחש ע"י מחלות פיסיות, ע"י הפרעות מנטליות ובדרך של אירועים חיצוניים ואסונות. המאמץ היוגי הוא להימנע מכאב לחלוטין.

כפי שידוע לכולנו, בדרך כלל איננו מסוגלים לעשות כך. אנו מנסים תרופות ואמצעי בידור והשכחה ואמצעים מגוונים נוספים. בסאנקייה קאריקה מצוין כי בגלל שאדם אינו מוצא מזור לכאב בדרכים אחרות הוא פונה לסאנקיה וליוגה.

הגישה היוגית כאן היא לא רק להימנע מהכאב שמתרחש עכשיו ושמורגש כעת, בגלל שניתוק הכאב הנוכחי מצריך אימון מתמשך. ...מה שמוצע ע"י היוגים הוא ששינוי משמעותי חייב להתרחש כך שכל סוג כאב, פיסי, מנטלי, רגשי - לא יתהווה. באופן מדויק הכוונה היא לפתח גישה יוגית שבליבה אי הזדהות עם העולם הקונקרטי-החומרי. זו פעולה דו שלבית, הימנעות מהפעולה שמחוללת את הכאב ואם כאב מתחולל, נהפך לבלתי מזוהים עימו.

Yogendra Jayadeva Dr, Thoughts on the Yoga Sutras of Patanjali, The Yoga Institute, Mumbai.India, 2009


***

היוגה, פנים רבות לה, צבעים, הבנות וקולות -  ונדמה כי לצד ההבנה-ההסכמה (הראויה!)
אודות הקוד האתי שלה שבליבו השאיפה הרדיקלית להימנעות מכוונת מאלימות באשר היא - מבינים ורואים מורים ליוגה באופן מגוון ושונה את הפעולה הנכונה שבה עליהם לנקוט עבור הקהילה בה הם פועלים.

האירועים הקשים שפקדו את המרחב שלנו ושקיבלו את ביטויים האלים, המרושע והזדוני עם התקפת הטרור הנפשעת על ישראלים ב7 באוקטובר 2023, הותירה את כולנו פעורי פה ומזועזעים.

כמורים ליוגה המתמחים בהתבוננות ישירה על המציאות תוך ניסיון להבינה עמוקות, באמצעות ניסיון ומאמץ מתמשך לזיכוך, קילוף והסרה של היבטים תלויי דת, תרבות, רגשות, השקפת עולם, וכל שאר המשתנים שהם בעיני המתבונן (ההבחנה בין "שלי" ל"לא שלי" והחתירה לאמת, סאטייה, המורכבת ככל האפשר מעובדות מופחתות-נטולות פרשנות) - מעוררת בנו התקופה בה אנו חיים, אתגרים משמעותיים.

מהי הפעולה הנכונה בה עלינו לנקוט לטובת המקום, הקהילה והחברה בה אנו פועלים? וכיצד נציל את עצמנו ואת הקהילה שלנו מפני האסון המתהווה?

במסגרת סדרת הפודקאסטים הדו-שבועית שלנו שגיא וטל מדברים על יוגה, שוחחנו עמיתי וחברי שגיא יערי, מורה בכיר ומנוסה וחבר יקר ואני על נושא זה ועוד. השיחה חשפה חילוקי דעות בינינו  והסתיימה בשאלה מרכזית וגדולה אודות לב היוגה במרחב משברי: האם העשייה שלנו צריכה לפנות אל הקונקרטיזציה של מניעת הסבל (המתהווה? הבא?) או האם אנו צריכים להיות נאמנים לטיפוחם והוראתם של כלי יוגים הממוקדים בנשיאה מקלה בעול הסבל הנוכחי? וכיצד כל זה קשור אל החודשים שקדמו לאסון ה7 באוקטובר? האם בבחירה של כמה מאתנו להימנע מהדהוד תחזית המציאות העתידה לבוא (=הכאב המתהווה) שהושמעה חודשים ארוכים ע"י כל הגורמים המקצועיים בתחומי הביטחון בישראל ללא הבדל הטיה פוליטית ובחירתנו לשמור על "הווית הפנים" לא עשינו מספיק כדי למנוע את האסון? וכאמור, מה אנו צריכים לעשות כעת לנוכח כאב שאולי מתהווה בימים אלו? 

השיחה היתה כואבת ולוהטת ולא תמיד בהתאם לפרוטוקול היוגי של שלווה ונימוס. במהלכה כיניתי סוואמי יוגה מפורסם בכינוי לא הולם ואני כמובן מתנצל על כך (נסחפתי ושגיתי בהתבטאותי). נאמנים לעיקרון של שידור השיחה ללא עריכה כדי להציג את מה שהיה ללא פילטרים לא מחקתי את דבריי ואני כאמור מתנצל עליהם מכל לב.

מאחלים ימים שקטים ושלווים! 

שגיא וטל מדברים על יוגה - פרק 4:









 



















תגובות

פוסטים פופולריים

שילוב יוגה בכיתה מקדמת

שילוב יוגה בכיתה מקדמת מאת בלינדה בן אטר-קוטלר דו"ח תצפית -  שילוב טכניקה יוגית בכיתה רקע : אני עובדת בכיתה מקדמת לתלמידים עם בעיות מורכבות, החל מבעיות תקשורת, ליקויי למידה ומוגבלויות פיזיות (קשיים /פיזיים מוטוריים משמעותיים) ; ובעיקר בולטות בעיות קשב ובעיות התנהגות והפרעות נפשיות. זאת על אף שאפיונים אילו אינם כלולים בהגדרת הכיתה, שכן על פי משרד החינוך הגדרת הכיתה הינה: " ליקויי למידה" – וכל שאר הבעיות על פי המשרד "משניות"  (לא מעניינות/לא רלוונטיות).... הכיתה מונה 13 תלמדים. 4 בנות ו 9 בנים. מכיתות א' ב'. כיתה מקדמת יחידה בבית הספר כשיש עוד 15 כיתות "רגילות". הרקע לכיתה משמעותי בהקשר לשיקול הכנסת תרגול יוגה לכיתתי, בהתחשב בבעיות המגוונות של התלמידים. למרות הדילמה עלי להדגיש שסומכת על עצמי (כאדם שנחשבת "פריקית שליטה") ולא חוששת כלל שהתלמידים יצאו מאיפוס או לחלופין שתרגול יוגה יכול להשפיע לרעה. להיפך, פתוחה לניסיונות ושילוב טכניקות ושיטות מגוונות. הקדמה : כל בוקר בכיתתי אני דוגלת בפתיח וסטינג קבוע

חינוך לפיתוח מודעות ורגישות למצוקתם של אחרים באמצעות הטמעת הערכים ההומניסטיים של היוגה

אנו מזדעזעים למשמע עוולות המתרחשות רחוק מאתנו, אבל עוולות המתקיימות מתחת לאף כמו אינן מעוררות דבר. יש לנו יכולת מופלאה להפוך ל"לא אישי" את הקשה הקרוב ובכך כאילו להעלימו. נאמנים לתרבות הריאליטי וההקצנה הפסיכולוגית, אנחנו מזועזעים מאירוע גדול שקרה, ממשהו חזק, שיש בו שפע של דם, צבע ודמעות, אבל את העוולות היומיומיות המתרחשות אצלנו קרוב איננו מזכים אפילו במבט קצר. הצורך לכבס ולנקות את המצפון שחש במצוקה מובילנו שוב ושוב לפעולות מוחצנות ומיוחצנות של עזרה ונתינה אבל הללו אינן כרוכות בוויתור משמעותי ובשל כך גם השפעתן מינורית וחיוורת. רבים מכורים לתנועה, נעים ממנעד רגשי גבוה למנעד רגשי גבוה יותר וכל מה שקורה בעצימות נמוכה יותר כמו לא נוגע. הסירוב להבין שמשהו לקוי מאד קיים באורח חיים שהשגיות, תועלתנות, חומרנות וציניות שורה בו, לוקח אותנו למחוזות רחוקים ובלבד שנפנה מעצמנו את הצורך להסתכל קרוב ולהתמודד. למעשה, איננו סבורים שיש קשר בין הדברים, בין הערכים הבולטים המנחים אותנו לבין אלימות, סבל, חולי, עוני ובושה. נראה שזו גזרת גורל, אבל היכולת לשנות ולהשפיע היא גדולה יותר ממה

יוגה נגד חומרנות

האם נאפשר לחומרנות להשתלט עלינו לחלוטין? מאת ד"ר ג'איידבה יוגנדרה כסף מניע את העולם או כפי שמצוין בסנסקריט:  Sarve Gunah Kancam Asrayante , כל הדברים הטובים טמונים בזהב. זהו מטריאליזם צרוף ואנחנו כולנו תוצריו. אלה המכחישים כסף הם אלו שזקוקים לו יותר מכל כדי לדבר נגדו – ומספיק להתבונן על חיי הפאר וההדר של רבים מאנשי הדת והרוח. אנו קשורים אל העולם הזה של רושם, תדמית ואופורטוניזם ומתרחקים מהחוט הדק המבדיל בין דתיות, רוחניות לחומרנות. להיות מחויבים למציאות ולחיים תוך מודעות ורגישות, זה לא נושא מרתק ומעניין במיוחד. בעוד שזה קשה מאוד לוותר על עושר וממון וכל מה שהללו מביאים, אנו יכולים לכל הפחות להתנסות בהפחתת הצרכים בכמה תחומים , צעד שיסייע לנו בהמשך להקטין את ההשתלטות החומרית עלינו. למשל: לוותר מדי פעם (אך באופן קבוע) על מעט מהתענוגות החומריות להן אנו רגילים,  לא לדבר למשך שעה פעם בשבוע או לא לאכול משהו מאד טעים מדי פעם או לא לכעוס למשך יותר מחמש דקות או לא לרכוש חפצים שאין לנו צורך בהם או לנסות ולבצע פעולות שבהן התוצר האינטרסנטי שלנו הוא המופחת ביותר.

האומנות והתרפיה של יוגה על כיסא

אימון גוף נפש מונגש שמתאים לכולם נעמעם את האור. נסגור את הנייד. נשב על כיסא, הגב ישר וצמוד למשענת. הראש מורם מעט. כתפיים רפויות, צוואר רפוי, הגב רפוי. כל הגוף רפוי ושקט. חבר שלי נהג לתרגל יוגה. לאחר שחלה שוב אינו יכול לבצע עם גופו את אשר ביצע בעבר. האם הסתיים הקשר שלו עם היוגה? האם דווקא כעת כשהוא נזקק למלוא הסיוע שדרך היוגה יכולה להושיט, אין הוא יכול עוד לחוות חווית יוגה? למעשה, אם יפנה אל המקומות בהם מלמדים יוגה באזור מגוריו, לא ימצא קבוצת תרגול בה יוכל להשתלב. אנשים בעלי קושי תפקודי ומגבלה גופנית חווים בחייהם מידה רבה של כאב, מצוקה, פחד ודאגה אך אינם חושבים לפנות לעולם היוגה, הנתפס כעולמם של הצעירים החתיכים והגמישים.   זאת למרות שהיוגה כגישה, כאורח חיים, כפילוסופיה יישומית וכתרכיב ממוקד של תרגילי גוף ונשימה עשויה להוות תרפיה אינטגרטיבית משמעותית עבורם, בהיותה ממוקדת בהפחתת סבל תוך הצעתה של פרקטיקה התערבותית בהירה ונוחה לביצוע. אנשים המתמודדים מחלות מאיימות חיים ; סרטן, מחלות לב וריאה כרוניות, איידס, מחלות נירולוגיות מתקדמות (טרשת נפוצה, פרקינסון, ניוון שרירי ועוד),