דילוג לתוכן הראשי

הארות על נשימה באימון היוגה

כיצד נושמים ביוגה וכיצד ניתן לתרגל תנועה בשילוב נשימה?

תשומת הלב אל הנשימה והשימוש בה היא מאפיין ייחודי של האימון ביוגה. הנשימה איננה רק כניסתו והוצאתו של אוויר כי אם המקבילה של תהליך הטמעת פראנה (אנרגיית החיים, ביו-אנרגיה). במהלך האימון הנשימה מובילה אותנו; כשהנשימה מפסיקה, נעצרת, קשה ו/או כבדה -  זו אינדיקציה ברורה לעצירה ולבירור. 

תמיד התרגול ביוגה הוא תואם נשימה: כאורך הנשימה כך גם אורך התנועה

כשהנשימה מסתיימת, כך גם התנועה ולהיפך.

הנשימה ביוגה היא מהאף (שאיפה ונשיפה) ובמידה ולא ניתן לנשוף מהאף, נעשה זאת מהפה, אך נשתדל להקפיד לפחות על שאיפה יוגית נכונה, כלומר על הכנסת האוויר דרך האף בו מצויים פילטרים טבעיים (שערות האף המנקות עצמים, אבק ולכלוך והריריות המצמצמות את השפעתם של וירוסים וחיידקים).

תנועה הדורשת התארכות והתרחבות נעשה תוך שאיפה, תנועה הדורשת השתרשות והתייצבות נעשה תוך נשיפה.

בעת כפיפה אחורנית - שאיפה.

כפיפה קדימה - נשיפה.

כפיפה הצידה - נשיפה.

תנועה בפיתול - נשיפה.

מתיחה מעלה - שאיפה.

בזמן החזקת התנוחה, נשימה טבעית וזורמת למשך הזמן המוגדר לתנוחה. כניסה לתנוחה ויציאה ממנה היא בהתאם להסבר למעלה☝.


אנשים בריאים המעוניינים להעמיק את ההשפעה המנטאלית והגופנית של התרגול יכולים לבצע את התנוחות השונות הכלולות באימון באופן דינאמי תוך עצירת נשימה והשהייתה בזמן ההישארות בתנוחה.
החזקת הנשימה אחרי השאיפה (Retention) מחזקת את בית החזה ואת איבריו ותורמת במיוחד להשגת מיקוד, שקט וריכוז.
השהיית הנשימה אחרי הנשיפה (Suspension) מחזקת את אברי הבטן התחתונה ואת הגב התחתון, תורמת להרפיה ומסייעת בניקוי הגוף מרעלים.
שילוב עצירת והשהיית נשימה אינו תמיד מתאים לסובלים מבעיות רפואיות ובמיוחד לסובלים ממחלות קרדיו וסקולאריות ומחלות מערכת הנשימה וכמובן שמוצע לכל מי שמתלבט לגבי יכולותיו להתייעץ עם רופאו.

באימון יוגה דינאמי כל תנועה מלווה בנשימה המתאימה תוך ספירה פנימית של משך הזמן, הקצב בו היא מבוצעת.
הספירה הפנימית, הפעימה, הינה באורך של כשנייה.
משכי הנשימה, החזקתה והשהייתה משתנים ומתעדכנים בהתאם לאופי התרגיל ולצרכיו ויכולותיו של המתרגל.
שילוב עצירות והשהיות הנשימה בתרגול הינו לדברי יוגנדרה, מיסדו של היוגה אינסטיטיוט מומביי ומפתחה של שיטה זו, אימון הנשימה המומלץ, כמו גם הפראנהיאמה (הכוונת אנרגיית החיים) האידיאלית היות והללו מבוצעות תוך שילוב טבעי ומסונכרן עם תנועה הוליסטית ולא כמניפולציה חיצונית שאינה מערבת את כלל
מערכות הגוף.

תוכנית האימון המוצעת כאן הינה בסיס לחקירה ולתשומת לב-מיינדפולנס.
כל גוף, כל מתרגל, שונה מחברו ולפיכך צריך למצוא את דרכו הייחודית אל ההצלחה בתנוחה, אל היכולת לשהות בתנוחה ביציבות ובנינוחות, ללא מאמץ.
ההישג באימון הגופני היוגי מתגבש סביב היכולת לשהות בתנוחה ביציבות ובנינוחות למשך פרקי הזמן המוגדרים (בין 2-10 שניות אם מבוצעת עצירה או השהיית נשימה ועד חצי דקה ויותר לגבי מרבית התנוחות האחרות אותן מתרגלים באימון יוגה כללי.
החיפוש, הבדיקה והאיתור של הנתיב האישי הייחודי המוביל אל ההישג בתנוחה  (יציבות ונינוחות)
- הינם חלק מרכזי באימון והתמדה עקבית ומתמסרת היא הטכניקה היעילה להגיע לתוצאות.

יש המציעים דווקא למתחילים המסוגלים לכך להתחיל להתאמן באופן דינאמי תוך שילוב נשימת יוגנדרה ועם הזמן והשיפור לעבור לאימון סטטי תוך נשימה טבעית במהלך שהייה ממושכת יותר בתנוחה וללא עצירות נשימה.
נדמה כי כל מתרגל יכול לבדוק סוגיה זו על עצמו; ומי שמתקשה בשמירה על ריכוז ומיקוד יכול אולי לראות בגישה זו מפתח יעיל במיוחד להצלחה באימון הפיסי ביוגה ובכל מקרה ראויה, כאמור, הבדיקה האישית לבחינת ההתאמה האישית המיטבית.

אימון מקיף, ממצה ואיכותי כולל בדרך כלל שילוב של שני אופני הנשימה המתוארים כאן.

*איור ראשון, תודה ל RosZie מאתר pixabay. איור שני ע"י פאריה פארחאן מתוך הספר "התנועה אל היסודות" בהוצאת מדף ליוגה.


תגובות

פוסטים פופולריים

שילוב יוגה בכיתה מקדמת

שילוב יוגה בכיתה מקדמת מאת בלינדה בן אטר-קוטלר דו"ח תצפית -  שילוב טכניקה יוגית בכיתה רקע : אני עובדת בכיתה מקדמת לתלמידים עם בעיות מורכבות, החל מבעיות תקשורת, ליקויי למידה ומוגבלויות פיזיות (קשיים /פיזיים מוטוריים משמעותיים) ; ובעיקר בולטות בעיות קשב ובעיות התנהגות והפרעות נפשיות. זאת על אף שאפיונים אילו אינם כלולים בהגדרת הכיתה, שכן על פי משרד החינוך הגדרת הכיתה הינה: " ליקויי למידה" – וכל שאר הבעיות על פי המשרד "משניות"  (לא מעניינות/לא רלוונטיות).... הכיתה מונה 13 תלמדים. 4 בנות ו 9 בנים. מכיתות א' ב'. כיתה מקדמת יחידה בבית הספר כשיש עוד 15 כיתות "רגילות". הרקע לכיתה משמעותי בהקשר לשיקול הכנסת תרגול יוגה לכיתתי, בהתחשב בבעיות המגוונות של התלמידים. למרות הדילמה עלי להדגיש שסומכת על עצמי (כאדם שנחשבת "פריקית שליטה") ולא חוששת כלל שהתלמידים יצאו מאיפוס או לחלופין שתרגול יוגה יכול להשפיע לרעה. להיפך, פתוחה לניסיונות ושילוב טכניקות ושיטות מגוונות. הקדמה : כל בוקר בכיתתי אני דוגלת בפתיח וסטינג קבוע

חינוך לפיתוח מודעות ורגישות למצוקתם של אחרים באמצעות הטמעת הערכים ההומניסטיים של היוגה

אנו מזדעזעים למשמע עוולות המתרחשות רחוק מאתנו, אבל עוולות המתקיימות מתחת לאף כמו אינן מעוררות דבר. יש לנו יכולת מופלאה להפוך ל"לא אישי" את הקשה הקרוב ובכך כאילו להעלימו. נאמנים לתרבות הריאליטי וההקצנה הפסיכולוגית, אנחנו מזועזעים מאירוע גדול שקרה, ממשהו חזק, שיש בו שפע של דם, צבע ודמעות, אבל את העוולות היומיומיות המתרחשות אצלנו קרוב איננו מזכים אפילו במבט קצר. הצורך לכבס ולנקות את המצפון שחש במצוקה מובילנו שוב ושוב לפעולות מוחצנות ומיוחצנות של עזרה ונתינה אבל הללו אינן כרוכות בוויתור משמעותי ובשל כך גם השפעתן מינורית וחיוורת. רבים מכורים לתנועה, נעים ממנעד רגשי גבוה למנעד רגשי גבוה יותר וכל מה שקורה בעצימות נמוכה יותר כמו לא נוגע. הסירוב להבין שמשהו לקוי מאד קיים באורח חיים שהשגיות, תועלתנות, חומרנות וציניות שורה בו, לוקח אותנו למחוזות רחוקים ובלבד שנפנה מעצמנו את הצורך להסתכל קרוב ולהתמודד. למעשה, איננו סבורים שיש קשר בין הדברים, בין הערכים הבולטים המנחים אותנו לבין אלימות, סבל, חולי, עוני ובושה. נראה שזו גזרת גורל, אבל היכולת לשנות ולהשפיע היא גדולה יותר ממה

יוגה נגד חומרנות

האם נאפשר לחומרנות להשתלט עלינו לחלוטין? מאת ד"ר ג'איידבה יוגנדרה כסף מניע את העולם או כפי שמצוין בסנסקריט:  Sarve Gunah Kancam Asrayante , כל הדברים הטובים טמונים בזהב. זהו מטריאליזם צרוף ואנחנו כולנו תוצריו. אלה המכחישים כסף הם אלו שזקוקים לו יותר מכל כדי לדבר נגדו – ומספיק להתבונן על חיי הפאר וההדר של רבים מאנשי הדת והרוח. אנו קשורים אל העולם הזה של רושם, תדמית ואופורטוניזם ומתרחקים מהחוט הדק המבדיל בין דתיות, רוחניות לחומרנות. להיות מחויבים למציאות ולחיים תוך מודעות ורגישות, זה לא נושא מרתק ומעניין במיוחד. בעוד שזה קשה מאוד לוותר על עושר וממון וכל מה שהללו מביאים, אנו יכולים לכל הפחות להתנסות בהפחתת הצרכים בכמה תחומים , צעד שיסייע לנו בהמשך להקטין את ההשתלטות החומרית עלינו. למשל: לוותר מדי פעם (אך באופן קבוע) על מעט מהתענוגות החומריות להן אנו רגילים,  לא לדבר למשך שעה פעם בשבוע או לא לאכול משהו מאד טעים מדי פעם או לא לכעוס למשך יותר מחמש דקות או לא לרכוש חפצים שאין לנו צורך בהם או לנסות ולבצע פעולות שבהן התוצר האינטרסנטי שלנו הוא המופחת ביותר.

האומנות והתרפיה של יוגה על כיסא

אימון גוף נפש מונגש שמתאים לכולם נעמעם את האור. נסגור את הנייד. נשב על כיסא, הגב ישר וצמוד למשענת. הראש מורם מעט. כתפיים רפויות, צוואר רפוי, הגב רפוי. כל הגוף רפוי ושקט. חבר שלי נהג לתרגל יוגה. לאחר שחלה שוב אינו יכול לבצע עם גופו את אשר ביצע בעבר. האם הסתיים הקשר שלו עם היוגה? האם דווקא כעת כשהוא נזקק למלוא הסיוע שדרך היוגה יכולה להושיט, אין הוא יכול עוד לחוות חווית יוגה? למעשה, אם יפנה אל המקומות בהם מלמדים יוגה באזור מגוריו, לא ימצא קבוצת תרגול בה יוכל להשתלב. אנשים בעלי קושי תפקודי ומגבלה גופנית חווים בחייהם מידה רבה של כאב, מצוקה, פחד ודאגה אך אינם חושבים לפנות לעולם היוגה, הנתפס כעולמם של הצעירים החתיכים והגמישים.   זאת למרות שהיוגה כגישה, כאורח חיים, כפילוסופיה יישומית וכתרכיב ממוקד של תרגילי גוף ונשימה עשויה להוות תרפיה אינטגרטיבית משמעותית עבורם, בהיותה ממוקדת בהפחתת סבל תוך הצעתה של פרקטיקה התערבותית בהירה ונוחה לביצוע. אנשים המתמודדים מחלות מאיימות חיים ; סרטן, מחלות לב וריאה כרוניות, איידס, מחלות נירולוגיות מתקדמות (טרשת נפוצה, פרקינסון, ניוון שרירי ועוד),