דילוג לתוכן הראשי

נאדי שודהאנה פראניאמה

נאדי שודהאנה פראנימה היא הפראנימה הראשונה שמתוארם בטקסטים הקלאסיים של ההאתה יוגה. המילה "נאדי" פירושה ערוץ אנרגיה ו"שודהאנה" משמעה לנקות או לטהר. לפיכך, נאדי שודהאנה הוא תרגול שבעזרתו מנוקים ומאוזנים ערוצי האנרגיה. לפי היוגה קיימת מערכת אנרגטית מקבילה למערכת העצבים הגופנית הזורמת בגוף ב-72000 ערוצים. ערוצים אלו אחראים להעברת החיוניות (ביו-אנרגיה) בגוף הפיסי.

נאדי שודהנה מבוצע באמצעות נשימת נחיריים מתחלפת בין הנחיר השמאלי לימני ובכך משפיע על שני ערוצי האנרגיה המרכזיים, האידה והפינגלה, שנמצאים לצד ערוץ האנרגיה הראשי המקביל לעמוד השדרה, השושומנה - ועל שתי ההמיספרות של המוח. פעולה זו מפחיתה את תנודתיות מנעד הגוף-נפש ומביאה איזון, בלימה והרמוניה. תרגול זה הינו פראנימה מרגיעה ומשקיטה התורמת בין השאר להפחתת מייצגי פעלתנות היתר והסטרס כמו יתר לחץ דם, דופק מואץ, אי שקט במערכת העיכול ועוד.

ניתן לתרגל נאדי שודהנה באמצעות נשימה שווה בין שני הנחיריים בקצב 2:2 ועד 8:8, בהתאמה אישית. אופן זה מסייע לאבחון וטיפול באי סדירות של הנשימה מכל אחד משני הנחיריים באופן שווה (לעיתים קרובות נחיר אחד חסום ולא מתאפשרת דרכו נשימה, שאיפה ונשיפה, כמו בנחיר האחר. היוגה רואה תופעה זו כאינדיקציה לאי תקינות ולתלמיד מוצע לתרגל נאדי שודהאנה באופן זה מספר פעמים ביום לפני האוכל עד להשגת האיזון. 

ישיבה: בכל תנוחת ישיבה נוחה או על כיסא. הגב ישר.

הנשימה המרגיעה מתורגלת כשאנו שמים את הדגש על נשיפה, כך שהנשיפה ארוכה יותר פי שניים מהשאיפה. נתחיל מנחיר שמאל 3 שאיפות (או פחות בהתאם ליכולת) וננשוף 6 מנחיר ימין, לאחר מכן 3 שאיפות מימין ו 6 נשיפות משמאל. זהו סיבוב אחד. נתרגל 5-10 סיבובים.

זהו אימון הממקד את המתרגל פנימה אל עצמו ולפיכך ראוי לתרגול זהיר בקרב מי שמתמודד עם דכאון. חולי לב מתבקשים לא לתרגל מעבר ל 5 סיבובי תרגול. 

תרגול זה מסייע לאיזון הנשימתי ולהמיספרות המוח. כאשר מתורגל בקצב של 1:2 (דגש על נשיפה) הוא מועיל במיוחד ללב. מאזן ומרגיע את קצב הלב ואת תפקוד מערכת העצבים ובכך מסייע למתמודדים עם מחלות קרדיו וסקולאריות ומחלות מערכת העצבים.

מסייע בהפחתת חרדה ובמיקוד הריכוז. הנשימה הופכת להיות עמוקה וארוכה יותר בגלל זרימת האוויר החלקה והיותר יציבה. קצב 1:2 מסייע לאנשים המתמודדים עם מחלות ריאות כמו אסתמה, ברונכיטיס ו COPD.

קצב נשימה 1:2 (נשיפה ארוכה כפליים) מסייע בהרפיה וכאמור קצב הלב, הדופק ולחץ הדם - מתאזנים.

סרטון הדרכה קצר:




תגובות

פוסטים פופולריים

שילוב יוגה בכיתה מקדמת

שילוב יוגה בכיתה מקדמת מאת בלינדה בן אטר-קוטלר דו"ח תצפית -  שילוב טכניקה יוגית בכיתה רקע : אני עובדת בכיתה מקדמת לתלמידים עם בעיות מורכבות, החל מבעיות תקשורת, ליקויי למידה ומוגבלויות פיזיות (קשיים /פיזיים מוטוריים משמעותיים) ; ובעיקר בולטות בעיות קשב ובעיות התנהגות והפרעות נפשיות. זאת על אף שאפיונים אילו אינם כלולים בהגדרת הכיתה, שכן על פי משרד החינוך הגדרת הכיתה הינה: " ליקויי למידה" – וכל שאר הבעיות על פי המשרד "משניות"  (לא מעניינות/לא רלוונטיות).... הכיתה מונה 13 תלמדים. 4 בנות ו 9 בנים. מכיתות א' ב'. כיתה מקדמת יחידה בבית הספר כשיש עוד 15 כיתות "רגילות". הרקע לכיתה משמעותי בהקשר לשיקול הכנסת תרגול יוגה לכיתתי, בהתחשב בבעיות המגוונות של התלמידים. למרות הדילמה עלי להדגיש שסומכת על עצמי (כאדם שנחשבת "פריקית שליטה") ולא חוששת כלל שהתלמידים יצאו מאיפוס או לחלופין שתרגול יוגה יכול להשפיע לרעה. להיפך, פתוחה לניסיונות ושילוב טכניקות ושיטות מגוונות. הקדמה : כל בוקר בכיתתי אני דוגלת בפתיח וסטינג קבוע

חינוך לפיתוח מודעות ורגישות למצוקתם של אחרים באמצעות הטמעת הערכים ההומניסטיים של היוגה

אנו מזדעזעים למשמע עוולות המתרחשות רחוק מאתנו, אבל עוולות המתקיימות מתחת לאף כמו אינן מעוררות דבר. יש לנו יכולת מופלאה להפוך ל"לא אישי" את הקשה הקרוב ובכך כאילו להעלימו. נאמנים לתרבות הריאליטי וההקצנה הפסיכולוגית, אנחנו מזועזעים מאירוע גדול שקרה, ממשהו חזק, שיש בו שפע של דם, צבע ודמעות, אבל את העוולות היומיומיות המתרחשות אצלנו קרוב איננו מזכים אפילו במבט קצר. הצורך לכבס ולנקות את המצפון שחש במצוקה מובילנו שוב ושוב לפעולות מוחצנות ומיוחצנות של עזרה ונתינה אבל הללו אינן כרוכות בוויתור משמעותי ובשל כך גם השפעתן מינורית וחיוורת. רבים מכורים לתנועה, נעים ממנעד רגשי גבוה למנעד רגשי גבוה יותר וכל מה שקורה בעצימות נמוכה יותר כמו לא נוגע. הסירוב להבין שמשהו לקוי מאד קיים באורח חיים שהשגיות, תועלתנות, חומרנות וציניות שורה בו, לוקח אותנו למחוזות רחוקים ובלבד שנפנה מעצמנו את הצורך להסתכל קרוב ולהתמודד. למעשה, איננו סבורים שיש קשר בין הדברים, בין הערכים הבולטים המנחים אותנו לבין אלימות, סבל, חולי, עוני ובושה. נראה שזו גזרת גורל, אבל היכולת לשנות ולהשפיע היא גדולה יותר ממה

יוגה נגד חומרנות

האם נאפשר לחומרנות להשתלט עלינו לחלוטין? מאת ד"ר ג'איידבה יוגנדרה כסף מניע את העולם או כפי שמצוין בסנסקריט:  Sarve Gunah Kancam Asrayante , כל הדברים הטובים טמונים בזהב. זהו מטריאליזם צרוף ואנחנו כולנו תוצריו. אלה המכחישים כסף הם אלו שזקוקים לו יותר מכל כדי לדבר נגדו – ומספיק להתבונן על חיי הפאר וההדר של רבים מאנשי הדת והרוח. אנו קשורים אל העולם הזה של רושם, תדמית ואופורטוניזם ומתרחקים מהחוט הדק המבדיל בין דתיות, רוחניות לחומרנות. להיות מחויבים למציאות ולחיים תוך מודעות ורגישות, זה לא נושא מרתק ומעניין במיוחד. בעוד שזה קשה מאוד לוותר על עושר וממון וכל מה שהללו מביאים, אנו יכולים לכל הפחות להתנסות בהפחתת הצרכים בכמה תחומים , צעד שיסייע לנו בהמשך להקטין את ההשתלטות החומרית עלינו. למשל: לוותר מדי פעם (אך באופן קבוע) על מעט מהתענוגות החומריות להן אנו רגילים,  לא לדבר למשך שעה פעם בשבוע או לא לאכול משהו מאד טעים מדי פעם או לא לכעוס למשך יותר מחמש דקות או לא לרכוש חפצים שאין לנו צורך בהם או לנסות ולבצע פעולות שבהן התוצר האינטרסנטי שלנו הוא המופחת ביותר.

האומנות והתרפיה של יוגה על כיסא

אימון גוף נפש מונגש שמתאים לכולם נעמעם את האור. נסגור את הנייד. נשב על כיסא, הגב ישר וצמוד למשענת. הראש מורם מעט. כתפיים רפויות, צוואר רפוי, הגב רפוי. כל הגוף רפוי ושקט. חבר שלי נהג לתרגל יוגה. לאחר שחלה שוב אינו יכול לבצע עם גופו את אשר ביצע בעבר. האם הסתיים הקשר שלו עם היוגה? האם דווקא כעת כשהוא נזקק למלוא הסיוע שדרך היוגה יכולה להושיט, אין הוא יכול עוד לחוות חווית יוגה? למעשה, אם יפנה אל המקומות בהם מלמדים יוגה באזור מגוריו, לא ימצא קבוצת תרגול בה יוכל להשתלב. אנשים בעלי קושי תפקודי ומגבלה גופנית חווים בחייהם מידה רבה של כאב, מצוקה, פחד ודאגה אך אינם חושבים לפנות לעולם היוגה, הנתפס כעולמם של הצעירים החתיכים והגמישים.   זאת למרות שהיוגה כגישה, כאורח חיים, כפילוסופיה יישומית וכתרכיב ממוקד של תרגילי גוף ונשימה עשויה להוות תרפיה אינטגרטיבית משמעותית עבורם, בהיותה ממוקדת בהפחתת סבל תוך הצעתה של פרקטיקה התערבותית בהירה ונוחה לביצוע. אנשים המתמודדים מחלות מאיימות חיים ; סרטן, מחלות לב וריאה כרוניות, איידס, מחלות נירולוגיות מתקדמות (טרשת נפוצה, פרקינסון, ניוון שרירי ועוד),