דילוג לתוכן הראשי

המוכנות והנכונות ללמוד יוגה

 


מאת ד"ר ג'איידב יוגנדרה

אימון מתמשך ורציף הממוקד בביאור עצמי של המטרות והכיוונים האישיים הוא תהליך הכרחי. אנו יכולים לראות בכך התגלמות של המושג "יוגה". אימון זה הוא דרך ויעד גם בכדי להבין בעצמנו ובעבור עצמנו מה אנו רוצים ומהם המניעים, מהן המוטיבציות המפעילות אותנו והפועלות דרכנו. ראוי שנחשוב וננסה להשיב על השאלה השכיחה מי אני? לא יכולה להיות תחושת סיפוק ומשמעות מבלי לנסות ולהבין זאת.

בעודנו מעורבים בדברים רבים אנו שוכחים מיהו המעורב, היות ולאחר שהמעורבות הסתיימה, פעמים רבות איננו שמחים ומסופקים. אז מתעוררת ההבחנה שמשהו אחר היה מעורב, משהו אחר היה קשור - והתפכחות מסיפורים ואשליות מתעוררת. תחושה זו מפציעה פעמים רבות. קשה להעמיק לרובד הפנימי והעדין, הרקע הרחב על בסיסו אנו יכולים להמשיך את כל פעולותינו, ועדיין לחוש תחושת זהות ושייכות. כל הזמן הרקע משתנה וקל להתבלבל ולדעת מי באמת היה מעוניין ובמה.

בוודאי, ישנם רמזים וסימנים שאנו מקבלים בחיים בכיוון זה, אך לא תמיד ישנה הנכונות להבינם וללמוד מהם.

לעיתים אירועים המתרחשים ומצבים המתהווים מנערים אותנו מן הבסיס ואז מתעורר הצורך להבין מדוע כך וכך קרה. אך למידה אינה מתרחשת בקלות. רק בשלב מאוחר יותר ההבנה מתעוררת ואז מושקע מאמץ רב להתמודד ולתקן. 

לדאבון לב, עם השנים, יכולות רבות, האנרגיות שלנו, היצירתיות, הרעננות והחיוניות של החיים -  מתמעטות ונחלשות. אז אין לנו תמיד את היכולת להתמודד עם סוגיות הבסיס. אף כי התשוקה להבין קיימת, לא תמיד ישנו הכוח להיכנס להרפתקה ולממש.

טכניקות לשיפור עצמי קיימות והן רבות, לאדם יכולות להיות מאות שיטות ויש מאה ויותר סוגים של יוגה

יוגה אינה רק התרגילים והנשימות או רק האתיקה, המוסר והמדיטציה או אפילו צ'אנטינג, חזרה על שמות והתמסרות, טנטרה מיסטית ומנטרה. למעשה, יוגה אינה דבר מאלו. יוגה אמיתית אינה מוגבלת לאף אחת מטכניקות אלו, אף כי טכניקות מסייעות פעמים רבות להתקדם בדרך ובתהליך. למשל, מישהו יכול ללמוד אסנה וכתוצאה מכך הוא חש חוויה טובה ומשמעותית מה שגורם לו להעמיק ולהתעניין. אולם, אין הדבר אומר כי אסנות הן טכניקות יוגיות במובן המוחלט והמלא. אדם יכול לגבש הבנה עמוקה אף באמצעות כל דרך אחרת. אין רק דרך אחת לשחרור, יש מאות שיטות. 

השאלה החשובה היא עד כמה אדם בשל ומוכן ללמידה? אם הוא מאד מוכן וערוך - משהו מאד שיגרתי ומאד רגיל שנעשה היטב, יכול להניב תוצאות. 

כפי שידוע, לבודהה הספיקה הישיבה מתחת לעץ תוך הקשבה לשאיפותיו ונשיפותיו, כדי לחוות הארה. רק אחר כך כונה מצב זה: סמהאדי

אף כי הדבר מכונה סמהאדי, במציאות זו המודעות לשאיפה ולנשיפה, פעולה רגילה מאד. אך במקרה של הבודהה פעולה שגרתית זו עבדה. הייתה לו המוכנות, היה לו הרצון ללמוד. ככל הנראה הוא חשב הרבה יותר מאשר האדם הרגיל. באופן מודע הוא שינה את החומרי וניסה להבין. וכך הצליח להבדיל בין האמיתי לבין הלא אמיתי.

* ד"ר ג'איידב יוגנדרה (1929-2018) הוביל את היוגה אינסטיטיוט מומביי, המוסד הוותיק ביותר ללימודי יוגה, אותו ייסד אביו בשנת 1918. ד"ר ג'איידב היה יוגי מרשים, מורה מוכשר, פילוסוף והוגה דעות, שחי את אשר לימד. את הדוקטורט שלו כתב על יוגה וסאנקייה במוקשה פארוואן של המהבהארטה. המאמר פורסם בפברואר 1985 בירחון היוגה אינסטיטיוט ותורגם ע"י ט.ר באישור המוסד. 


תגובות

פוסטים פופולריים

שילוב יוגה בכיתה מקדמת

שילוב יוגה בכיתה מקדמת מאת בלינדה בן אטר-קוטלר דו"ח תצפית -  שילוב טכניקה יוגית בכיתה רקע : אני עובדת בכיתה מקדמת לתלמידים עם בעיות מורכבות, החל מבעיות תקשורת, ליקויי למידה ומוגבלויות פיזיות (קשיים /פיזיים מוטוריים משמעותיים) ; ובעיקר בולטות בעיות קשב ובעיות התנהגות והפרעות נפשיות. זאת על אף שאפיונים אילו אינם כלולים בהגדרת הכיתה, שכן על פי משרד החינוך הגדרת הכיתה הינה: " ליקויי למידה" – וכל שאר הבעיות על פי המשרד "משניות"  (לא מעניינות/לא רלוונטיות).... הכיתה מונה 13 תלמדים. 4 בנות ו 9 בנים. מכיתות א' ב'. כיתה מקדמת יחידה בבית הספר כשיש עוד 15 כיתות "רגילות". הרקע לכיתה משמעותי בהקשר לשיקול הכנסת תרגול יוגה לכיתתי, בהתחשב בבעיות המגוונות של התלמידים. למרות הדילמה עלי להדגיש שסומכת על עצמי (כאדם שנחשבת "פריקית שליטה") ולא חוששת כלל שהתלמידים יצאו מאיפוס או לחלופין שתרגול יוגה יכול להשפיע לרעה. להיפך, פתוחה לניסיונות ושילוב טכניקות ושיטות מגוונות. הקדמה : כל בוקר בכיתתי אני דוגלת בפתיח וסטינג קבוע

חינוך לפיתוח מודעות ורגישות למצוקתם של אחרים באמצעות הטמעת הערכים ההומניסטיים של היוגה

אנו מזדעזעים למשמע עוולות המתרחשות רחוק מאתנו, אבל עוולות המתקיימות מתחת לאף כמו אינן מעוררות דבר. יש לנו יכולת מופלאה להפוך ל"לא אישי" את הקשה הקרוב ובכך כאילו להעלימו. נאמנים לתרבות הריאליטי וההקצנה הפסיכולוגית, אנחנו מזועזעים מאירוע גדול שקרה, ממשהו חזק, שיש בו שפע של דם, צבע ודמעות, אבל את העוולות היומיומיות המתרחשות אצלנו קרוב איננו מזכים אפילו במבט קצר. הצורך לכבס ולנקות את המצפון שחש במצוקה מובילנו שוב ושוב לפעולות מוחצנות ומיוחצנות של עזרה ונתינה אבל הללו אינן כרוכות בוויתור משמעותי ובשל כך גם השפעתן מינורית וחיוורת. רבים מכורים לתנועה, נעים ממנעד רגשי גבוה למנעד רגשי גבוה יותר וכל מה שקורה בעצימות נמוכה יותר כמו לא נוגע. הסירוב להבין שמשהו לקוי מאד קיים באורח חיים שהשגיות, תועלתנות, חומרנות וציניות שורה בו, לוקח אותנו למחוזות רחוקים ובלבד שנפנה מעצמנו את הצורך להסתכל קרוב ולהתמודד. למעשה, איננו סבורים שיש קשר בין הדברים, בין הערכים הבולטים המנחים אותנו לבין אלימות, סבל, חולי, עוני ובושה. נראה שזו גזרת גורל, אבל היכולת לשנות ולהשפיע היא גדולה יותר ממה

יוגה נגד חומרנות

האם נאפשר לחומרנות להשתלט עלינו לחלוטין? מאת ד"ר ג'איידבה יוגנדרה כסף מניע את העולם או כפי שמצוין בסנסקריט:  Sarve Gunah Kancam Asrayante , כל הדברים הטובים טמונים בזהב. זהו מטריאליזם צרוף ואנחנו כולנו תוצריו. אלה המכחישים כסף הם אלו שזקוקים לו יותר מכל כדי לדבר נגדו – ומספיק להתבונן על חיי הפאר וההדר של רבים מאנשי הדת והרוח. אנו קשורים אל העולם הזה של רושם, תדמית ואופורטוניזם ומתרחקים מהחוט הדק המבדיל בין דתיות, רוחניות לחומרנות. להיות מחויבים למציאות ולחיים תוך מודעות ורגישות, זה לא נושא מרתק ומעניין במיוחד. בעוד שזה קשה מאוד לוותר על עושר וממון וכל מה שהללו מביאים, אנו יכולים לכל הפחות להתנסות בהפחתת הצרכים בכמה תחומים , צעד שיסייע לנו בהמשך להקטין את ההשתלטות החומרית עלינו. למשל: לוותר מדי פעם (אך באופן קבוע) על מעט מהתענוגות החומריות להן אנו רגילים,  לא לדבר למשך שעה פעם בשבוע או לא לאכול משהו מאד טעים מדי פעם או לא לכעוס למשך יותר מחמש דקות או לא לרכוש חפצים שאין לנו צורך בהם או לנסות ולבצע פעולות שבהן התוצר האינטרסנטי שלנו הוא המופחת ביותר.

האומנות והתרפיה של יוגה על כיסא

אימון גוף נפש מונגש שמתאים לכולם נעמעם את האור. נסגור את הנייד. נשב על כיסא, הגב ישר וצמוד למשענת. הראש מורם מעט. כתפיים רפויות, צוואר רפוי, הגב רפוי. כל הגוף רפוי ושקט. חבר שלי נהג לתרגל יוגה. לאחר שחלה שוב אינו יכול לבצע עם גופו את אשר ביצע בעבר. האם הסתיים הקשר שלו עם היוגה? האם דווקא כעת כשהוא נזקק למלוא הסיוע שדרך היוגה יכולה להושיט, אין הוא יכול עוד לחוות חווית יוגה? למעשה, אם יפנה אל המקומות בהם מלמדים יוגה באזור מגוריו, לא ימצא קבוצת תרגול בה יוכל להשתלב. אנשים בעלי קושי תפקודי ומגבלה גופנית חווים בחייהם מידה רבה של כאב, מצוקה, פחד ודאגה אך אינם חושבים לפנות לעולם היוגה, הנתפס כעולמם של הצעירים החתיכים והגמישים.   זאת למרות שהיוגה כגישה, כאורח חיים, כפילוסופיה יישומית וכתרכיב ממוקד של תרגילי גוף ונשימה עשויה להוות תרפיה אינטגרטיבית משמעותית עבורם, בהיותה ממוקדת בהפחתת סבל תוך הצעתה של פרקטיקה התערבותית בהירה ונוחה לביצוע. אנשים המתמודדים מחלות מאיימות חיים ; סרטן, מחלות לב וריאה כרוניות, איידס, מחלות נירולוגיות מתקדמות (טרשת נפוצה, פרקינסון, ניוון שרירי ועוד),