דילוג לתוכן הראשי

"השיעור לישראל: איפוק עדיף מנקמה"

 

נקמה אינה בהכרח המענה האפקטיבי ביותר  


מאת סוואמינטאן ס. אלייאר (פורסם בטיימס אוף אינדיה ב 4.11.2023)

* מובא מאמר מתורגם מתוך הטיימס אוף אינדיה. הדברים מובאים בשם אומרם ואינם מביעים בהכרח את דעתו של המתרגם.

בעודה זוכה לסימפטיה עולמית עצומה אחרי התקפת החמאס וחטיפת בני הערובה, הישראלים מאוכזבים ומופתעים מהזעזוע מהפצצת עזה וכוונותיהם למחוק את החמאס. הם חשים קורבנות אף כי הרבה יותר פלסטינים נהרגו בהפצצות הישראליות. ישראל אינה מבינה מדוע גם חבריהם ומחפשי טובתם קוראים לאיפוק. 

ישראל יכולה ללמוד מראש ממשלת הודו לשעבר, מנמוהאן סינג, אומר תומס פרידמן, עיתונאי הניו יורק טיימס, יהודי וידיד ישראל, וזוכה פרס פוליצר, בטור שפרסם לאחרונה. 

בנובמבר 2008 ג'יהאדיסטים פקיסטניים שגובו ע"י המודיעין הצבאי הפקיסטני - התקיפו את מומביי. הם הרגו 160 איש לרבות עשרות במלונות אובורי וטאג' מהאל. ההודים זעמו ורתחו מאכזריות הפקיסטנים שהרגו אזרחים חפים מפשע, לרבות יהודים ותיירים. מה היתה תגובתו של מנמוהאן סינג להתקפה? הוא לא עשה כלום. זו היתה, כותב פרידמן, המחשה יוצאת דופן של איפוק מצידו של מנהיג מדינה.

שיוואנסאן מינון, שר החוץ ההודי באותה העת, מספר על תהליך קבלת ההחלטה בממשלת הודו: "אני עצמי דחפתי באותה העת לתגובה צבאית מיידית ונראית כנגד בסיסי הג'יהאד או נגד המודיעין הצבאי הפקיסטני, שהיה קשור לחלוטין לפשט שנעשה", כותב מינון, "לפעול כך היה מספק מבחינה רגשית ואמוציונלית והיה מסייע במידת מה למחוק את הבושה של העדר הכשירות והיכולת שהפגינו שירותי הביטחון והמשטרה ההודים".

מוסיף מינון: "אולם ממרחק מפוקח ורציונלי ותוך ניתוח שקול בפרספקטיבה על מה שקרה, אני חשוב כעת שההחלטה להימנע מתגובה ולהתמקד  בדיפלומטיה וביצירת-חיזוק אמצעי המניעה וההגנה לאחר האירוע, היתה הנכונה לזמן ולמקום". "הסיבה המרכזית לכך", אומר מינון, "היא שכל תגובה צבאית הייתה פוגעת בתשומת הלב העולמית לטבעה האכזרי והברוטלי של ההתקפה על אזרחים הודים ותיירים. במידה והודו הייתה מגיבה צבאית העולם היה רואה בכך עוד סבב של קרבות בין הודו לפקיסטן, לא שום דבר יוצא דופן - מה שהיה מפחית את אכזריותה ורישעותה של התקפת הטרור".

היות והודו לא הגיבה, העולם התבונן מפוחד בזמן שהטרוריסטים הרגו הודים, תיירים ויהודים בבית חב"ד. ההוכחות שהודו הציגה בדמות הקלטות של שיחות בין הטרוריסטים לבין מפעיליהם בפקיסטן המחישה לעולם את האחריות הפקיסטנית לפשע. הלחץ האמריקאי חייב את פקיסטן לעצור את האפיז סעיד, ממנהיגי ארגון הטרור שביצע את המתקפה על מומביי. הוא שוחרר בהמשך ע"י בית משפט פקיסטני אך נעצר שוב והורשע במימון טרוריזם ללא קשר ישיר עם ההתקפה על מומביי.

התנהלותה של הודו הייתה המחשה להעדפת השימוש בדיפלומטיה על פני כוח. כלפי פקיסטן לא היה מופעל לחץ לעצור ולהרשיע את סעיד אילולא החליט מנמוהאן סינג להעדיף איפוק על נקמה. 

אולם, כלפי סינג הופנתה ביקורת עזה על בחירתו להימנע מתגובה צבאית.  כשנרנדרה מודי ניצח את הבחירות בשנת 2014 ומונה לתפקיד ראש הממשלה הוא אימץ עמדה ניצית בהרבה. כאשר פקיסטן סייעה להתקפה על חיילים הודים בשנת 2019, הודו מייד הגיבה בהתקפה על מחנה טרוריסטים בפקיסטן. מטוסים פקיסטניים הגיבו, ירטו מטוס הודי ושבו את הטייס. הודו בעצמה טענה שיירטה מטוס F16 פקיסטני. הדיפלומטיה גרמה לשחרור הטייס השבוי. פקיסטן ארגנה לאחר מכן סיור לעיתונאים בינלאומיים לאתר ההתקפה ההודית וענה שלא היה במקום שום בסיס טרור ושלא היה צידוק למתקפה ההודית. הן הודו והן פקיסטן טענו לנצחונן, איזון שגרם להרגעת המתיחות. זה היה פתרון דיפלומטי. לא צבאי. ההתקפה האווירית הצביעה על נכונותה של הודו לחצות את הגבול כדי לחולל התקפה אווירית על פקיסטן. עוד הוכח כי פקיסטן מגיבה על מתקפה על שטחה - ולפיכך כדי להימנע מהתדרדרות מהירה למלחמה אזורית, הודו צריכה לרסן את תגובותיה העתידיות.

מהם השיעורים לישראל? ראשית, איפוק נחוץ כדי להנות מתמיכה עולמית. תגובתה המאופקת של הודו ב 2018 הביאה לאהדה סוחפת ברחבי העולם, שהביאה לכליאתו של הטרוריסט הפקיסטני, האפיז סעיד. צעדה המאופק של הודו לא גרם למפלה פוליטית למפלגת הקונגרס, מפלגתו של ראש הממשלה סינג והיא ניצחה את מערכת הבחירות של שנת 2009 ברוב סוחף. גם ראש הממשלה מודי ומפלגתו זכו לתמיכה במערכת הבחירות שנערכה לאחר תגובתם בשנת 2019. 

ישראל חייבת להבין שאף כי נקמה היא טבעית ומפתה ויכולה להביא לתמיכה פנימית בממשלה ואף לנצחונה בבחירות עתידיות, היא תאבד בכך את אהדת העולם. נקמה תעמעם את תחושת הזעזוע של העולם מהמתקפה הנפשעת על ישראל, תשווה את הזעזוע כלפי הקורבנות משני הצדדים ותיהפך להיות עוד מלחמה בשרשרת מלחמות בין ישראל לפלסטינים. היות ותמיד הקורבנות הפלסטינים רבים יותר - הם נהנים מיותר אהדה עולמית ונחשבים לצד החלש, אף כי המתקפה האכזרית החלה מצידם. 

המחשבה שישראל יכולה לחסל איכשהו את החמאס היא אשליה. בעבר ישראל הרגה רבים ממנהיגי החמאס, אך הללו הוחלפו במהרה בג'יהאדיסטים נחושים יותר.

האירועים סביב המתקפה האווירית ההודית על פקיסטן ב 2019 מוכיחים שיש מרחב תמרון רחב באמצעות מה שניו-דלהי כינתה בזהירות "פעולה מניעתית לא צבאית".

אומות נאלצות לחיות עם אויבים אותן אינן יכולות להעלים ולמחוק. הניסיון להפטר מהאויב לתמיד היא חסרת סיכוי. במצבים אלו, איפוק יכול להוליד הישגים שנקמה אינה יכולה להשיג

8.11.2023

תגובות

פוסטים פופולריים

שילוב יוגה בכיתה מקדמת

שילוב יוגה בכיתה מקדמת מאת בלינדה בן אטר-קוטלר דו"ח תצפית -  שילוב טכניקה יוגית בכיתה רקע : אני עובדת בכיתה מקדמת לתלמידים עם בעיות מורכבות, החל מבעיות תקשורת, ליקויי למידה ומוגבלויות פיזיות (קשיים /פיזיים מוטוריים משמעותיים) ; ובעיקר בולטות בעיות קשב ובעיות התנהגות והפרעות נפשיות. זאת על אף שאפיונים אילו אינם כלולים בהגדרת הכיתה, שכן על פי משרד החינוך הגדרת הכיתה הינה: " ליקויי למידה" – וכל שאר הבעיות על פי המשרד "משניות"  (לא מעניינות/לא רלוונטיות).... הכיתה מונה 13 תלמדים. 4 בנות ו 9 בנים. מכיתות א' ב'. כיתה מקדמת יחידה בבית הספר כשיש עוד 15 כיתות "רגילות". הרקע לכיתה משמעותי בהקשר לשיקול הכנסת תרגול יוגה לכיתתי, בהתחשב בבעיות המגוונות של התלמידים. למרות הדילמה עלי להדגיש שסומכת על עצמי (כאדם שנחשבת "פריקית שליטה") ולא חוששת כלל שהתלמידים יצאו מאיפוס או לחלופין שתרגול יוגה יכול להשפיע לרעה. להיפך, פתוחה לניסיונות ושילוב טכניקות ושיטות מגוונות. הקדמה : כל בוקר בכיתתי אני דוגלת בפתיח וסטינג קבוע

חינוך לפיתוח מודעות ורגישות למצוקתם של אחרים באמצעות הטמעת הערכים ההומניסטיים של היוגה

אנו מזדעזעים למשמע עוולות המתרחשות רחוק מאתנו, אבל עוולות המתקיימות מתחת לאף כמו אינן מעוררות דבר. יש לנו יכולת מופלאה להפוך ל"לא אישי" את הקשה הקרוב ובכך כאילו להעלימו. נאמנים לתרבות הריאליטי וההקצנה הפסיכולוגית, אנחנו מזועזעים מאירוע גדול שקרה, ממשהו חזק, שיש בו שפע של דם, צבע ודמעות, אבל את העוולות היומיומיות המתרחשות אצלנו קרוב איננו מזכים אפילו במבט קצר. הצורך לכבס ולנקות את המצפון שחש במצוקה מובילנו שוב ושוב לפעולות מוחצנות ומיוחצנות של עזרה ונתינה אבל הללו אינן כרוכות בוויתור משמעותי ובשל כך גם השפעתן מינורית וחיוורת. רבים מכורים לתנועה, נעים ממנעד רגשי גבוה למנעד רגשי גבוה יותר וכל מה שקורה בעצימות נמוכה יותר כמו לא נוגע. הסירוב להבין שמשהו לקוי מאד קיים באורח חיים שהשגיות, תועלתנות, חומרנות וציניות שורה בו, לוקח אותנו למחוזות רחוקים ובלבד שנפנה מעצמנו את הצורך להסתכל קרוב ולהתמודד. למעשה, איננו סבורים שיש קשר בין הדברים, בין הערכים הבולטים המנחים אותנו לבין אלימות, סבל, חולי, עוני ובושה. נראה שזו גזרת גורל, אבל היכולת לשנות ולהשפיע היא גדולה יותר ממה

יוגה נגד חומרנות

האם נאפשר לחומרנות להשתלט עלינו לחלוטין? מאת ד"ר ג'איידבה יוגנדרה כסף מניע את העולם או כפי שמצוין בסנסקריט:  Sarve Gunah Kancam Asrayante , כל הדברים הטובים טמונים בזהב. זהו מטריאליזם צרוף ואנחנו כולנו תוצריו. אלה המכחישים כסף הם אלו שזקוקים לו יותר מכל כדי לדבר נגדו – ומספיק להתבונן על חיי הפאר וההדר של רבים מאנשי הדת והרוח. אנו קשורים אל העולם הזה של רושם, תדמית ואופורטוניזם ומתרחקים מהחוט הדק המבדיל בין דתיות, רוחניות לחומרנות. להיות מחויבים למציאות ולחיים תוך מודעות ורגישות, זה לא נושא מרתק ומעניין במיוחד. בעוד שזה קשה מאוד לוותר על עושר וממון וכל מה שהללו מביאים, אנו יכולים לכל הפחות להתנסות בהפחתת הצרכים בכמה תחומים , צעד שיסייע לנו בהמשך להקטין את ההשתלטות החומרית עלינו. למשל: לוותר מדי פעם (אך באופן קבוע) על מעט מהתענוגות החומריות להן אנו רגילים,  לא לדבר למשך שעה פעם בשבוע או לא לאכול משהו מאד טעים מדי פעם או לא לכעוס למשך יותר מחמש דקות או לא לרכוש חפצים שאין לנו צורך בהם או לנסות ולבצע פעולות שבהן התוצר האינטרסנטי שלנו הוא המופחת ביותר.

האומנות והתרפיה של יוגה על כיסא

אימון גוף נפש מונגש שמתאים לכולם נעמעם את האור. נסגור את הנייד. נשב על כיסא, הגב ישר וצמוד למשענת. הראש מורם מעט. כתפיים רפויות, צוואר רפוי, הגב רפוי. כל הגוף רפוי ושקט. חבר שלי נהג לתרגל יוגה. לאחר שחלה שוב אינו יכול לבצע עם גופו את אשר ביצע בעבר. האם הסתיים הקשר שלו עם היוגה? האם דווקא כעת כשהוא נזקק למלוא הסיוע שדרך היוגה יכולה להושיט, אין הוא יכול עוד לחוות חווית יוגה? למעשה, אם יפנה אל המקומות בהם מלמדים יוגה באזור מגוריו, לא ימצא קבוצת תרגול בה יוכל להשתלב. אנשים בעלי קושי תפקודי ומגבלה גופנית חווים בחייהם מידה רבה של כאב, מצוקה, פחד ודאגה אך אינם חושבים לפנות לעולם היוגה, הנתפס כעולמם של הצעירים החתיכים והגמישים.   זאת למרות שהיוגה כגישה, כאורח חיים, כפילוסופיה יישומית וכתרכיב ממוקד של תרגילי גוף ונשימה עשויה להוות תרפיה אינטגרטיבית משמעותית עבורם, בהיותה ממוקדת בהפחתת סבל תוך הצעתה של פרקטיקה התערבותית בהירה ונוחה לביצוע. אנשים המתמודדים מחלות מאיימות חיים ; סרטן, מחלות לב וריאה כרוניות, איידס, מחלות נירולוגיות מתקדמות (טרשת נפוצה, פרקינסון, ניוון שרירי ועוד),